Alegerile parlamentare din Moldova au respectat multe standarde, dar au subliniat necesitatea reformelor democratice pentru a restabili încrederea
CHISINĂU, 30 iulie 2009 – Alegerile parlamentare de ieri din Moldova au respectat multe standarde internaţionale, dar procesul a subliniat necesitatea continuării reformelor democratice pentru a restabili încrederea publică, a conchis misiunea internaţională de observare a alegerilor într-o declaraţie preliminară publicată astăzi.
Alegerile au fost în general bine administrate, permiţând concurenţa partidelor politice care reprezintă o pluralitate de opinii. Observatorii au accentuat că această campanie a fost afectată negativ de intimidare subtilă si tratament preferenţial în mass-media.
Moldova: APCE va observa alegerile parlamentare anticipate
O delegaţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) condusă de Mevlüt Çavuşoğlu (Turcia, EDG) se va afla în vizită în Moldova în perioada 27-30 iulie pentru a observa alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, alături de observatorii din partea Adunării Parlamentare a OSCE, Parlamentul European şi Oficiul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR). Agenda de lucru a delegaţia include întrevederi cu Preşedintele Comsiei Electiorale Centrale şi reprezentanţii partidelor politice care participă la alegeri, societatea civilă şi mass media, înainte de observarea scrutinului într-un eşantion de secţii de votare din ţară.
Drepturile omului au fost violate în Moldova, conchide Comisarul Hammarberg
Peste trei sute de persoane au fost arestate la Chişinău, Moldova, în legătură cu demonstraţiile post-electorale de la începutul lunii aprilie. Un număr important dintre acestea au fost supuse maltratărilor din partea poliţiei, unele din ele fiind grave. Acestea sunt concluziile comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei Thomas Hammarberg după vizita efectuată în capitala Moldovei în perioada 25-28 aprilie 2009.
În perioada aflării sale la Chişinău, comisarul a avut întrevederi cu miniştrii Afacerilor Interne, Justiţiei şi Afacerilor Externe, deputaţii comunişti, procurorul general, Ombudsmanul, membrii structurilor naţionale pentru prevenirea torturii, liderii partidelor de opoziţie şi cu reprezentanţii societăţii civile şi mass media.
Moldova:” Maltratarea şi brutalitatea poliţiei trebuie oprite” declară Comisarul Hammarberg în raportul său
“Încălcarea interdicţiei maltratărilor, care au ieşit la suprafaţă în proporţii alarmante după demonstraţiile post-electorale din 6-7 aprilie, trebuie tratate fără echivoc pentru a restabili atmosfera de încredere. Trebuie luate măsuri energice în vederea aplicării principiului atitudinii de “zero toleranţă” faţă de maltratare în întregul sistem al justiţiei penale, declară Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei în raportul său în urma vizitei efectuate în Moldova.
“Este clar că există necesitatea examinării nu numai a comportamentului individual al ofiţerilor de poliţie, dar de asemenea şi responsabilitatea superiorilor lor” declară Comisarul Hammarberg. “Absenţă profesionalismului şi lipsa respectului pentru standardele fundamentale trebuie elucidată în termini clari. Sper că hotărârea autorităţilor moldoveneşti de a soluţiona această problemă şi de a asigura răspunderea pentru aceste acte să fie urmată de acţiuni concrete, ferme şi durabile.”
Secretarul General al Consiliului Europei raspunde la alegaţiile făcute de Televiziunea de Stat a Republicii Moldovei
Sunt extrem de îngrijorat de alegaţiile făcute de Postul Public de Televiziune 1 potrivit cărora unele persoane angajate de Consiliul Europei au participat la violenţele postelectorale care au avut loc în în aprilie.
Aceste alegaţii grave au fost făcute fără a prezenta vreo probă concludentă şi fără ca Consiliului Europei sau persoanelor vizate să li se ofere dreptul la replică. Este evident faptul că Televiziunea de Stat mai are multe de învăţat la capitolul journalism responsabil.